BIOLOŠKO RAZGRADLJIVI KUHINJSKI ODPADKI IN ZELENI VRTNI ODPAD
Ravnanje z biološko razgradljivimi odpadki, ki nastajajo v gospodinjstvih določa Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom (Ur.l.RS,št.39/2010). Povzročitelji odpadkov iz gospodinjstev morajo hišno kompostirati kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odpad v hišnem kompostniku. Povzročitelj odpadkov iz gospodinjstva, ki ne kompostira kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada sam, mora te odpadke prepuščati izvajalcu javne službe v posebnem zabojniku, ker jih ni dovoljeno mešati z drugimi odpadki. Ločeno zbiranje teh odpadkov mora biti zagotovljeno do 30. junija 2011.
Obrazec_ravnenje_z_bioodpadki
Obvestilo_uporabniki
Za ločeno zbiranje tovrstnih odpadkov v kuhinjah si lahko nabavite posebne posode namenjene za tovrstne odpadke skupaj z biološko razgradljivimi vrečkami.
Prevzem biološko razgradljivih odpadkov na območjih vaških poselitev se v letu 2011 še ne bo zagotavljal. Ker pa tovrstnih odpadkov ne bo dovoljeno odlagati v zabojnik za mešane komuanlne odpadke, bodo gospodinjstva na vasi dolžna kompostirati. Gospodinjstva naprošamo naj si zagotovijo kompostnike in biološke kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odpad kompostirajo na domačem vrtu.
KOŠ ZA BIOLOŠKE ODPADKE ORGANKO
V štiri članski družini se na teden nakopiči približno 35 kilogramov odpadkov, od katerih biološki predstavljajo kar 30 odstotkov.
• privabljanje mušic,
• obremenjevanje okolja s toplogrednimi plini,
• onesnaževanje podtalnice.
Organko je funkcionalno zasnovan koš za biološke odpadke. Z njim biološke odpadke hranimo kar v kuhinji, brez uporabe vrečk in dnevnega praznjenja koša. Z uporabo priloženega posipa za biološke odpadke (v tujini znan kot Bokashi), se v Organku prične proces fermentacije, pri katerem efektivni mikroorganizmi preprečijo gnitje in nastanek neprijetnih vonjav. Set dveh košev omogoča, da se v enem izmed košev proces fermentacije zaključi v celoti, kar uporabniku zagotavlja osnovo za kompost 1. razreda. Set za kompostiranje je namenjen lastnikom vrtov in kompostnikov.
Produkti fermentacijskega procesa v Organku
Prisotnost naravnih mikroorganizmov v naravnem posipu za ločevanje bioloških odpadkov sproži v košu fermentacijski proces, pri katerem biološki odpadki zadržijo pomembna hranila, vitamine in minerale. Pesticidi in škodljive spojine se razgradijo na okolju prijazne elemente. Zmes fermentiranih bioloških odpadkov predstavlja prvovrstno osnovo za nadaljnjo pripravo komposta primernega za pridelavo hrane.
Kaj sodi v ORGANKA?
V ORGANKA lahko odložimo skoraj vse biološke odpadke. Večje kose živil je priporočljivo razrezati na manjše, s tem prispevamo k učinkovitejšemu procesu fermentacije.
PRIMERNI ODPADKI: • pripravljena hrana,
• sadje in zelenjava,
• kuhano in surovo meso, • sir,
• ribe, • jogurt, • jajca,
• manjše kosti, • kruh, • kavne usedline, • čajne vrečke, • ovenele cvetlice, • manjša količina papirnatih robčkov
|
NEPRIMERNI ODPADKI:
Tekočine:
• kis,
• sok, • mleko, • olje, • voda. Drugo:
|
Za več informacij smo vam na voljo vsak delovnik na brezplačni telefonski številki 080 81 01. Vabljeni ste tudi k obisku naše spletne
strani “www.organko.si” ali pa si ogledate zloženko, ki jo prejmete v naših prostorih.